lunes, enero 23, 2006

L'ESTATUT QUE VÉ

El nou estatut va sortir del Parlament començant així:

ARTICLE 1. LA NACIÓ CATALANA
1. Catalunya és una nació.
2. Catalunya exerceix el seu autogovern per mitjà d'institucions pròpies, constituïda com a comunitat autònoma d'acord amb la Constitució i aquest Estatut.

Ara que ja ha passat per la batidora del parlament de l'estat no he estat capaç de trobar la definició final que han pensat i pactat per Catalunya. Potser sigui el que he sentit de que es tracta d'una nacionalitat amb sentiment de nació, però això em semblaria una presa de pel. L'anomenin com l'anomenin Catalunya és el que és, i sembla que els faci por nombrar-ho. Una resistència com la que hi ha hagut aquests darrers mesos sembla més sortida de la por que de la seguretat, i això em reforça la ideia de que la identitat de cada persona o grup pertany més al sentiment del mateix que no pas al com la puguin definir des de fora. Recordem que el punt 1.1. va sortir de Catalunya a Madrid amb un suport del 90%. La resta d'Espanya no ha sabut interpretar i respectar aquest sentiment identitari i han portat la discusió en un terreny en el que la semàntica ha eclipsat la raó. Potser és el que preferien.

Al final, i durant tot el procés, tot ha semblat un joc oportunista entre polítics, en el que s'han tocat les mútues fibrs i com sempre al marge del que el poble de veritat pensa i el preocupa, que és més proper a com gestionen i què estan fent amb el nostre país, nació, estat, nacionalitat o com li vulguin dir.

Fora fronteres.

Rec

No hay comentarios: