lunes, julio 17, 2006

ESTATUTS I CONSTITUCIONS

Un preàmbul i 223 Articles són els que els catalans hem necessitat per definir-nos, diferenciar-nos, explicar com ens volem relacionar entre nosaltres, i deixar clar com volem relacionar-nos amb els demés. Sembla difícil poder dir que s'està a favor o en contra del texte, quan es llegeix es troben matissos que a vegades els considero acertats i oportuns, però altres exagerats, radicals o també arcaics. També dir que són poquíssims els catalans que l'han llegit senser o quasi tot.

ComparativaEstatut
ComparativaEstatut...
Hosted by eSnips

Un preàmbul i 7 articles són els que van necessitar els nordamericans, el 1787, per a blindar un document que avui encara consideren vigent. 10 els Manaments de la Bíblia, i 30 la Declaració dels Drets Humans.

Constitucio americana
Constitucio americ...
Hosted by eSnips

Penso que quan es pretén abarcar totes les possibilitats i no deixar cap fissura per on es puguin colar imprevistos precisament s'ha de generalitzar enlloc de particularitzar i detallar. En aquest sentit, amb la constitució americana ho han sabut fer millor que amb l'estatut català, és robusta al pas del temps. Els americans s'hi poden identificar doncs desenvolupa els principis fonamentals i identitaris, a més que llegir-la sensera és més fàcil i és més accessible pel ciutadà.

No m'identifico amb l'Estatut de Catalunya, però no perquè no comparteixi molts dels continguts, sinó per l'enfoc proteccionista i el desig de cobrir absolutament tots els aspectes de la vida a un nivell que el considero més propi d'un volum de lleis del dret civil o administratiu que d'un estatut. M'agrada més el format de la Constitució dels EUA, els Deu Manaments dels Cristians o la Declaració dels Drets Humans, que estant-hi d'acord o no, potencien un missatge clar basat en uns pilars fonamentals i inamobibles, que trascendeixen els oportunismes o infantilismes de líders i gobernants.

Reciclator

1 comentario:

Anónimo dijo...

Muy de acuerdo.

Alfredo___